Как да преобразите старите си мебели с декупаж

Искате ли да вдъхнете нов живот на овехтелите мебели в дома ви? Предлагаме ви един лесен, евтин и креативен начин, по който не само да обновите предметите в интериора, но и да ги направите наистина уникални. Нарича се декупаж. Думата идва от френски и означава “изрязвам“, или казано с прости думи – колаж или апликация от хартия. С тази техника можете да преобразите предмети и мебели от различни материали – дърво, метал, стъкло, плат.

За декупажа са ви необходими единствено салфетки, лепило Ц200, мека четка от изкуствен косъм, акрилни бои и акрилен лак.

Почистете със спирт предмета, който ще декорирате, за да сте сигурни, че върху него няма мазни петна. Ако той не е предварително боядисан в желания от вас цвят, е нужно да свършите това преди декупажа. За целта използвайте светла акрилна боя (най-добре бяла, за да се откроява картинката) и малко неразредено лепило Ц200. Смесете боята с лепилото и ги нанесете върху предмета. Изчакайте да изсъхне.

След това изрежете изображение от салфетка, което ви е допаднало, и което ще бъде декорацията на вашата масичка например. Повечето салфетки са дву- или трипластови, затова е нужно да отделите само най-горния цветен слой. Решете къде искате да поставите мотива, нанесете лепило Ц200 с четката директно върху обратната му страна, като внимавате да не скъсате тънката хартия и тя да не се набръчка. Препоръчително е да внимателно да избутате въздуха под салфетката с помощта на суха четка. Някои предпочитат да използват и четка, напоена с лепило Ц200, но така вероятността хартията да се скъса е по-голяма. При повече време и желание за творчество, бихте могли да оцветите празните полета между отделните картинки от салфетки в желани от вас нюанси. Успешно може да комбинирате декупажа с изобразителното изкуство, като направите фон или довършите някои от елементите.

Финалната стъпка е да изчакате известно време, докато лепилото и боята изсъхнат напълно. Ако сте доволни от резултата, просто нанесете слой акрилен лак върху декорирания предмет. Изчакайте да изсъхне и нанесете още един пласт. Готово!

Сподели статията

За Автора: mariak

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *