• Компютър

Как да предпазите очите си от висенето пред компютъра?

Компютър

Работата в офиса ви уморява?

В днешно време, милиони, че дори и милиарди хора всеки ден висят пред компютъра по една или друга причина. Някой от тях са задължени да работят с компютър, други пък си нямат работа и разглеждат всевъзможни сайтове, чатят с приятели и други подобни неща.

Да, сигурно някой ще си кажат, че едно време като е нямало компютри, вредни храни, глобално замърсяване и тем подобни, хората са живеели по-добре, но пък лично аз не бих живял в ерата, когато електричеството е било лукс, мобилните технологии са били мираж, модерните заведения са представлявали махленски кръчми, а и болестите, войните и мръсотията са били ежедневие.

Е, така или иначе светът, в който живеем не е чак толкова лош, но пък за да живеем подобаващо и по-дълго трябва да полагаме някой усилия за здравето си. Сигурно вече сте се убедили, че ежедневното стоене пред компютъра или по-точно пред монитора, натоварва доста очите, като симптомите най-често са главоболие, парене в областта на очите, сухота, напрежение и др.

Ето ви няколко начина, с които лесно можете да избегнете това натоварване и да предпазите очите си, които ще ви трябват цял живот. Според НАРЕДБА № 7 от 15.08.2005 г, на всеки час работа с компютър трябва да се почива 10-15 мин. Това разбира се няма как да стане ако сте на работа, но не е лошо на всеки половин час, да се отделяте поне за 4-5 минути от излъчването на монитора.

Най-добре е да излизате на чист въздух, но ако офисът не го позволява, то е добре поне да отваряте прозореца и очите ви също да „дишат“. Идеята на тази гимнастика е да се разнообразяват очите или по-просто казано, да гледате предмети, които са на различна далечина от вас. Така например ако излезете навън, очите ви ще си отпочинат докато оглеждате обстановката на улицата или пък се любувате на гледката, която ви предлага прозореца.

Ако все пак не можете да се докопате и до прозореца, то е добре да си набележите няколко предмета в офиса и да ги обхождате с поглед известно време. Дори вече има специално разработени компютърни приложения, които ще ви помогнат да правите тази „гимнастика“ – EyeDefender и WorkWave.

Също така е много важна и светлината в самото помещение. Трябва да си я настроите така, че да бъде максимално редуцирана и да не ви пречи. Важно е разстоянието до монитора да е минимум 60 сантиметра, като горният ръб на самият монитор трябва да е паралелно на очите ви.

Хитър съвет е да използвате по-голям шрифт докато работите. Колкото по-малък е шрифта, толкова повече се тормозят и очите, така че не подценявайте този факт.

Ако случайно усетите, че прекалено много се взирате в монитора, то се опитайте да мигате по-често от обикновено. Всяко премигване навлажнява окото и го предпазва от прах, което ще ви помогне да не се натоварвате излишно.

Опитайте се да комбинирате работата на компютъра с други задължения, като по този начин отново ще намалите зрителното напрежение. Е, може би най-добре е да забравите за компютъра, но пък такива мисли са по-скоро налудничеви, отколкото реални.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *