• Глобално затопляне

Как да предотвратим глобалното затопляне?

Глобално затоплянеГлобалното затопляне е един от най-големите екологични проблеми на Земята. Знаете ли, че градовете окупират само 2% от обитаемата площ на земята, но са най-голямата причина за промяната на климата. Градовете са доста по-топли от пустите земи.

Причината за по-високата температура в градовете са трафика, по-малкото зеленина, постоянното осветление. Замърсяването от превозните средства образува облак, който вечерта държи топлото под себе си. Когато няма дървета, няма и кой да абсорбира топлината. Пътищата абсорбират много топлина, която се връща изведнъж във въздуха. Дъждовните води, когато ги има, се отвеждат през дренажни системи и не могат да охладят нищо. Ние хората също сме източник на топлина и създаваме топлина посредством различни процеси. Колкото по-голям е един град и колкото по-обитаем е толкова по-голяма е температурната разлика с регионите, в които няма толкова живот. В някои държави разликата стига до 8-9 градуса.

Има градове по света, които са толкова топли, че хората вече бягат на по-хладни места. Тези градове вече няма да се разширяват, за да не влошат проблемите си. Според мен правилният подход е не да се ровим в сухата статистика на замърсяването на въздуха. Ако направим живота в градовете по-хладен, проблемът сам ще се изолира. Разполагаме с много информация за места, в които проблема е голям. Можем да извлечем тази информация, да я анализираме и да намерим решения на проблемите.

На местата където климатът е различен, проблемът ще се решава по различен начин. Трябва да се направят допълнителни проучвания. Има сведения, че на местата, където около градовете има много дъждове, чиито води не се прибират, много водни басейни като цяло, температурната разлика е много по-малка. Този факт може да се окаже много важен.

Друг посока, в която трябва да помислим е архитектурата. Ако сградите се оформят по геометричен начин, който да направи пространството помежду им сенчесто, без това да отблъсква необходимата слънчева светлина през деня, то определено ще има подобрение. Това ще е един много умен подход. Според регионите по планетата и височината на слънцето ще се използват различни способни, но идеята е една – да контролираме слънчевите лъчи.

Вместо да изсичаме дърветата и да унищожаваме растителността, трябва да правим обратното. Ако във всеки един град се засяват нови и нови дървета и храсти във вътрешността, температурата ще бъде свалена чувствително, а и ще има повече сенчести места за хората.

Трябва да се изолират възможно най-много павираните и асфалтираните площи и където е възможно да се остави естествената земна почва, която много добре работи с дъжда за понижаването на температурата. Трябва да работим върху подобряването на градския транспорт и метрото, за да намалим трафика и замърсяването на въздуха, които също влияят на глобалното затопляне.

Когато открием начин да се справим с повишаването на температурите в градовете, ние ще имаме план за превенция на този проблем за в бъдеще.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *