• пътека от тухли

Как да направим пътека от тухли в градината

Изграждането на пътека от тухли, която да устои на натоварването, зависи от три неща: тухли, оформянето на граница и основата.

Специалистите препоръчват използването на тухли, които са категоризирани за тежки климатични условия, често наричани „глинени павета“. Този тип тухли няма да се напукат и ще издържат на ежедневното натоварване. Размерът на тухлите се определя от пътеката, която искате да изградите. Стандартните тухли са най-подходящи за целта. Модерните модулни тухли са подходящи за изграждане на пешеходна пътека, по която спокойно да преминават по двама души. За вашата градина ще ви свършат работа и старомодните тухли, които са и най-широко използвани.

Границата е неразделна част от всяка пътека, тъй като тя държи тухлите на едно място. Ако пътеката ще бъде подложена на голямо натоварване, трябва да помислите и за здрава основа. Препоръчваме използването на бетонна основа.

Има различни модели на градинските пътеки. Независимо от модела на тухлите обаче основата си остава най-важна. Пътеката трябва да устои на дъждовете, тъй като водата е най-голямата й заплаха. Ако водата не се отича правилно, тя ще събере на повърхността и това ще доведе до повреда на пътеката. Тухлите ще изскочат. За да предотвратите това, пренасочете водата в подходящ наклон на една страна. Под тухлите сложете основа от чакъл и пясък за правилно отводняване. Насипаните чакъл и пясък трябва да са слегнати добре, за да създадат солидна база за пътеката от тухли. Всичко това можете да свършите сами.

стъпка 1 - пътека от тухлиСтъпка 1: Разкопайте желаното място в почвата
Определете ширината на пътеката и маркирайте границите. Позиционирайте ширината с въже, градински маркуч или спрей.

С лопата изкопайте мястото между маркировките за премахване на най-горния слой на почвата. Поставете изкопаната пръст върху брезент, да запазите мястото чисто.

стъпка 2 - пътека от тухли

Стъпка 2: Поставете основата
След като сте изкопали желаното място, изсипете основата от чакъл.

стъпка 3-пътека от тухли

Стъпка 3: Компресирайте

Основата трябва да слегне, затова компресирайте базата с ръка. Добавете още от основата и повторете процеса, докато слоят се уплътни.

стъпка4-пътека от тухли

Стъпка 4: Добавете пясък
Направете замазка, която можете да използвате като разделител. С помощта на ръчен трион оформете дървена плоскост и изрежете жлебовете в двата края. С лопата оформете тесни окопи по краищата на пътеката. Позиционирайте от двете страни. С дървен чук уеднаквете повърхността. За да се задържат дървените релси, сложете дървени колове срещу външната страна на всеки 3 метра. Закрепете всеки дял на дървен материал. Налейте около 2 сантиметра пясък или чакъл в пространството между релсите. Натъпчете пясъка и добавете още при нужда.

стъпка5-пътека от тухлиСтъпка 5: Поставете тухлите
Поставете тухлите на ръба в изкопа на направляващите релси. Поставете една тухла на ръба вътре в изкопа и с чук, блъскайте леко в горната част. Използвайте нивелир, за да определите наклона. Наредете тухлите по ръба от край до край.

стъпка 6 - пътека от тухлиСтъпка 6: Наредете останалите тухли
Разширете вдлъбнатините от двете страни на дъската, така че да пасват между тухлите. Притискайте всяка тухла с чук. Наредете всички тухли и запълнете пространството, след което проверете наклона.

стъпка7-пътека от тухлиСтъпка 7: Запълнете фугите
Запълнете фугите с пясък. За целта използвайте метла (както е показано на снимката). Оставете пясъка да се слегне и след седмица премахнете водещите релси.

Сподели статията

За Автора: Martin Kolev

Купете си клетка за хамстер и си свиркайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *