• Спане

Какво се случва докато спим?

Сънят е един много мистериозен процес и въпреки че всички сънуваме, до момента има много малко данни за това, какво реално се случва докато спим и как сънят се отразява на нашият организъм. Учените са на мнение, че на хората им трябват около 7-8 часа сън на денонощие, а последните проучвания хвърлят малко повече яснота, около този на вид прост, но всъщност много сложен процес.

Изследователите от университета в Рочестър са установили, че докато спим нашият организъм се пречиства от токсините, които са натрупани през деня. Това се получава с отделянето на специална течност, която мозъкът генерира докато ние презареждаме батериите за следващия ден.

Все още не е установено какво точно представлява тази течност, но тя отмива натрупаните токсини, като по този начин ние се зареждаме с нова енергия, която да ни направи пълноценни за предстоящият ден.

Оказва се, че мозъкът ни наистина е един малък компютър и всеки един процес трябва да се спазва последователно и трябва да се наспиваме, в противен случай утрото може да бъде много неприятно. Сигурно ви се е случвало да не можете да се наспите и след това да ви е криво, да имате главоболие и да не искате да станете от леглото. Всичко това се дължи на натрупаните в тялото токсини, които мозъка не може да отмие за по-кратко време, така че трябва да бъдете внимателни и да спазвате режим, когато става въпрос за сън.

Бебе

Обръщайте повече внимание на пълноценния сън

Учените са провели редица експерименти със животни и са на мнение, че на 100% тялото изхвърля токсините при процеса сън. Все още обаче не са провеждани тестове с хора, но специалистите са на мнение, че и при хората този процес ще бъде потвърден.

В същото време е установено, че жените се нуждаят от повече сън, отколкото мъжете, а липсата на достатъчно сън може да доведе до много сериозни проблеми, като психични отклонения, опасност от инсулт и други подобни, които не са никак приятни. Така че дами – не подценявайте съня!

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *