• Дъга

Какво се крие на края на дъгата?

Дъгата е едно много интересно природно явление, на което се радват всички хора, без изключение. За дъгата са изписани много предположения и мнения, като в миналото се е вярвало, че този чудесен феномен представлява път и връзка между небето и земята и че когато има дъга, то боговете слизат при нас простосмъртните.

Древните гърци пък са вярвали, че дъгата се свързва с вестоносеца Хермес, който символизира връзката между богове и хора. В Китай пък, дъгата се свързва с Ин и Ян, като е символ за плодородие и хармония. Индийците са на мнение, че седемте цвята на дъгата представляват седемте небеса, а в Тибет се смята, че когато има дъга, душите на покойниците отиват на небето.

Учените са писали и за още много други вярвания, като например, че когато има дъга, боговете слизат на земята, за да си напълнят вода и други подобни. Някой пък смятат, че когато човек мине под дъгата му се сбъдват желанията, че в края на дъгата се крие гном с гърне от злато и какво ли още не.

Така или иначе обаче, дъгата си е просто едно интересно природно явление, което се получава при определени атмосферни условия и когато слънчевите лъчи падат върху дъждовните капки. Дъгата е позната още под имената виножито, зуница, тканица, божурлак, божилак и други подобни и представлява почти непрекъснат спектър на светлина. Тя има 7 цвята, които са подредени в следния ред – червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово.

Дъга

Изглежда близо, но всъщност не е

Най-често можете да видите дъга ако сте близо до водопад или при облачно небе и когато слънцето е зад вас. Каквото и да правите обаче, не се опитвайте да стигнете дъгата, тъй като това е невъзможно, според всички физически закони. Дъгата е просто оптично и метеорологично явление, така че всичко, което чуете за нея е просто художествена измислица и древни митове.

Е, все пак хората и най-вече децата имат нужда да вярват в подобни неща и затова не трябва да ги отчайвате и да разбивате мечтите им. Радвайте се на дъгата, но знайте че в края й не се крие нищо.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *