• 4d принтер

Какво представлява 4D принтирането и какви приложения има?

4d принтерКолкото и странно да звучи 3D принтирането е на 30 години. То е навсякъде и става все по-популярно, тъй като принтерите стават все по-евтини. Тази технология дава неограничени възможности, но представете си какво ще дава 4D принтирането?

Има място за подобрение. Материалите трябва да са по-гъвкави и използваеми. Трябва да могат да се променят след определен стимул. Тук ключовата добавка е времето. Подобни трансформации има – учените са ни показвали доста умни материали и такива, които имат памет. Те могат да се променят при сяна на температурата или някакъв друг стимул.

Дори има структура, която може да се деформира върху различни триизмерни обекти чрез разтягане или свиване. Представете си пускането на едно парче вестник върху едно топче, което бива покрито. Учените са намерили няколко дизайна, които позволяват тази функционалност.

Университетът в Масачузетс взе този напредък и го разработи напълно. В проекта се включиха и много големи компании. Разработките търсеха начин структурата да се променя при потапяне под вода. С различните материали учените правели различни неща. Разпечатали форма, която представлявала инициалите MIT. Материалът позволил след потапянето под вода тя да бъде трансформирана в SAL.

Този тип промени биха подпомогнали производството на домашни уреди и други продукти, които трябва да се адаптират към топлината и влагата, за да носят комфорт и нови функции. Детски стоки, които да реагират на температура или влажност, за да предпазят детето от опасност. Дрехи и обувки, които да оптимизират възможностите си според промените в метеорологичните условия. Определено 4D принтирането има място на този свят.

Вече има разработки на материали, които се деформират от само себе си, за да се използват в здравеопазването. Това са различни принтирани биосъвместими компоненти, които могат да се имплантират в човешкото тяло. Разработват се материали и форми, които да позволят промяната във формата и функцията, така че различните проблеми да се решават чрез 4D проекти, без интервенции от хирург.

Към момента обществото започва да търси промяната, но това е едва началото. Има доста път за вървене докато 4D принтирането стане достъпно като своя по-малък събрат. Въпреки това, не трябва да се отказваме, защото изработката на по-големи структури с възможност за по-комплексни трансформации, както и по-малки структури, които да обслужват тялото ни, може да се окаже бъдещето на човечеството.

Към момента приоритет на учените е създаването на материал, който да е по-издръжлив в дългосрочен план и по-програмируем. Определено има много недостатъци за изглаждане, но като си представим на какво е способно 3D принтирането, то какво остава за 4D принтирането.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *