• Туркменистан

Какво не знаете за Туркменистан

Туркменистан

Туркменистан – една различна страна

Туркменистан е сравнително малка държава, която бе част от СССР, но след 1991 г. тя вече е независима. Тази държава се намира в Централна Азия е по-голяма като площ от България, но с по-малко население. Туркменистан е 488 100 km² и с население 5 110 000, като последното преброяване е от 2009 г.

Интересното за тази страна е, че населението има право да ползва безплатно ток, газ, вода и сол. В Туркменистан също така, гражданите имат право на 120 литра бензин всеки месец, което е нещо нечувано в съвременният свят, където всеки се стреми да източи парите на хората с най-различни нелоялни методи.

Туркменистан е държава, в която се държи изключително много на законите и по улиците е забранено да се пуши. Красотата и архитектурата е просто впечатляваща, като палатите се редят един след друг и се съревновават кой е по-позлатен. Друга интересна подробност е, че страната залага предимно на собствени авиолинии и много рядко се случва чуждестранен самолет да кацне в столицата Ашхабад.

Самата държава е много изолирана от останалият свят, което й се отразява много добре. Разбира се, гражданите са с доста ограничени права, тъй като не се допускат опозиционни движения, както вече е модерно да се прави в цял свят, а когато се избере президент на Туркменистан, то той е пожизнен. В азиатската страна, Facebook е забранен, по улиците колите нямат право да надуват клаксони, сирените на полиция и пожарна се пускат само в краен случай, като е забранена и силната музика.

Е, разбира се всяко подобно ограничение би било абсурдно за човек, свикнал със свободата на демократичните страни, но пък хората в Туркменистан си живеят много щастливо и през ум не им минава да плащат високи сметки или да вдигат бунтове, защото всичко им е осигурено.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *