• Моркови

Какво не знаете за морковите?

Моркови

Истинските моркови са лилави

Морковите са едни от най-широко разпространените зеленчуци, като те са познати по цял свят. Когото и да попитате какъв е цвета на морковите всички ще ви кажат, че са оранжеви – от децата до най-добрите майстори готвачи. Факт е обаче, че оранжевият цвят на морковите се е появил през 17-и век, а преди това тези популярни зеленчуци са били лилави. Да, точно така – лилави. Факт е също така, че са открити рисунки в египетски храм, които са правени 2 000 години преди нашата ера и на тези рисунки са изобразени именно лилави моркови.

Факт е също така, че древните римляни не са консумирали морковите. Странно защо, но те не са ги ползвали като зеленчук за готвене, а като лечебно средство, което се е ползвало в тогавашната медицина.

През 13-и век пък, в Европа са се внасяли различни по цвят моркови – зелени, червени, черни, бели, дори и с цвят на малина. Оранжевият морков е започнал да се култивира в Холандия през 14-и век и е дело на мутации на семена от жълти северноафрикански моркови. Учените са работили цели 200 години, за да създадат оранжевият морков, такъв, какъвто го познаваме днес.

Морковите са мощен антиоксидант, които забавят процеса на стареене, предпазват от сърдечно-съдови инциденти и помага много са хора, които често натоварват очите си.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *