• психични проблеми

Какво не знаем за психичните проблеми?

психични проблемиДали сме запознати с психичните разстройства? Оказва се, че много от тях се бъркат с различни други диагнози. А често индивидите, които са развили проблеми с психиката, не осъзнават че се нуждаят от намесата на специализирано в областта лице. Понякога огромен фактор за развитието на психично разстройство, се оказва и стресът. А ето едни от най-честите психични разстройства в съвремието:

1. Фобия

Това, с което се характеризира такова състояние е страх, който е свързан с конкретна ситуация или неща, от които обикновено не би трябвало да се страхуваме. Страх може да бъде развит поради някаква причина по отношение на височина, паяци, змии или други. Фобията обаче е придружена с изпотяване, тахикардия, депресия, пристъп на паника, загуба на съзнание и състояния на пълен ужас. За идентифициране на фобията, се използват тестове за тревожност и фобии, или т.нар. „Скала за тревожност“.

2. Разстройство на личността

Това е често срещано психично разстройство, в чиято основа се крие дисбаланс. Хората страдащи от това заболяване, често имат проблеми в работата си, менят често настроенията си и степента на своята тревожност. Обикновено тези нарушения започват да се забелязват в началото на зрялата възраст, като това продължава през целия им живот. Тези пациенти, обикновено имат високо ниво на интелигентност. Причина за разстройството на личността, може да не се дължи само на генетиката, но и на вътрешното възприемане на света или средата. В тази категория са включени: параноично разстройство, афективно разстройство, шизоидно, емоционално и други.

3. Алкохолна и наркотична зависимост

При този вид зависимости, с течение на времето се появяват и други заболявания, в следствие на употребата на наркотици или алкохол, включително но не само психоза или деменция. Ремисия при подобни зависимости се осъществява само чрез отказване напълно от причинителите.

4. Обсесивно-компулсивно разстройство

Това заболяване се характеризира с така наречените „нежелани мисли и натрапливи действия“, например притеснения и проверки по няколко пъти дали лампата е изгасена, заключена ли е вратата и други подобни. Мислите са натрапчиви, а човешкият живот се превръща в кошмар, тъй като този вид разстройство е често развито по отношения на хора, докосвания и непрекъснат страх от инфекция.

5. Слабоумие

Този термин се отнася до снижаване на интелигентността по различни причини. Подобни заболявания в общия случай се развиват постепенно. В чести случаи симптомите включват умора, слабост, понижена производителност, разсейване и нарушения на паметта. Тук може да се класифицират заболявания като Алцхаймер, Пик, Паркинсон, Уилсън и др.

6. Реакция на стрес и разстройство на адаптивността

Тази група нарушения се проявява в следствие на трагични преживявания и драстични промени в живота. Това може да се случи след бедствие, загуба на любим човек, случай с тежко престъпление и др. Болният се връща към минали събития, преследван е от чувство на тревожност, депресия, има нарушения на съня, понякога се появяват агресивни наклонности у индивида или натрапчиви мисли за самоубийство.

7. Неврастения

Често се бърка с истерията, което е груба грешка. Неврастенията в действителност е невроза, която възниква в резултат на изчерпване на нервната система при продължително умствено или физическо натоварване. И за разлика от истерията се проявява по-често при мъжете, отколкото при жените. Неврастенията е придружена от главоболие, чувство на слабост, умора, стрес, несигурност, раздразнителност и нарушения в съня, както и виене на свят, нарушено храносмилане и други.

Научете повече във втора част.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *