• Спорт

Какво е влиянието на спорта върху хората?

Спорт

Как ни се отразява спортуването?

Хората не са задължени да спортуват или да практикуват някакъв колективен спорт състезателно, за да са успешни. Въпреки това, спортуването ще ви даде някои позитиви. Проучванията показват, че хората, които спортуват са по-уверени, по-добри лидери и са по-мотивирани в поставянето на цели и следването им в бъдеще. Спортът не е за всеки, да, но определено си струва да помислите.

1. Физически ефект от спортуването. Най-малкото когато спортувате шансът да затлъстеете намалява драстично, а това не е малко. Спортът ще подобри силата на тялото ви и неговата издръжливост. Костите и мускулите Ви ще са в по-добро състояние. Стресът ще е много по-лесно преодолим, а увереността ще е на едно по-добро ниво. Нивата на холестерол и кръвно налягане ще са по-добри.

2. Постижения. Проучвания показват, че хората, които спортуват постигат по-добри оценки в училище и университета и като цяло имат по-големи постижения от всички останали. Средните оценки на спортуващите са по-високи, а възможностите за следване на бъдещи цели са много по-големи. Определено има връзка между спортната активност и постиженията ви във всички други аспекти на живота.

3. Социалното развитие. Хората, които спортуват, изграждат доста солидни връзки със своите съотборници. Определено спортът има значение в развитието на възможностите за общуване с останалите хора. Проучване показва, че момичетата, които спортуват са по-задоволени от живота спрямо останалите момичета. Има съмнения, че спортът може да развие агресия у практикуващите го, но това по-скоро зависи от човека. Причината за това е, че ако си поставите цели, които не изпълните в спортен план, то може да се ядосате и евентуално да станете агресивен. Това обаче важи за всички занимания, не само и единствено в спорта.

4. Поведенчески промени в следствие на спорта. Освен, че ще е по-вероятно да постигнете нещо голямо, ако спортувате активно, то е по-малко вероятно да употребите наркотици и да пиете алкохол и като цяло да сте порочни. Същото влияние се забелязва и у хората, които практикуват нещо религиозно или са членове на социални движения с някаква кауза. Като цяло когато човек се занимава с нещо подобно, мислите за употребата на вредни вещества въобще не го сполетяват. При момчетата се забелязва по-голяма склонност да рискуват когато спортуват и извън спорта. Момичетата се депресират по-малко.

Спортът определено може да изиграе позитивна роля във Вашия живот. Това няма как да се отрече. В същото време негативните последици от спорта не са никак много. Като цяло всичко се изчерпва с физическите рискове от контузия. Ако сте внимателни, няма да имате никакви лоши емоции в спорта.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *