• бременност

Какво да очакваме от бременността?

бременност

Как протича бременността

Какво да очакваме от бременността? Ако сте бременна, то поздравления. Може да се чувствате изплашена, натоварена, щастлива и какво ли още не. Може да изпитвате цял букет от емоции едновременно. Ако сте в началото на бременността, то едва ли сте усетили някакви физически промени в тялото си. Хубаво е да знаете популярните симптоми при бременни жени като болки в гърдите, неприятни чувства в стомаха, болки в гърба, постоянна изтощеност, раздразнителност, замаяност, притъпено чувство за мирис и прочие.

След като преминат първите три месеца от бременността ще се почувствате по-добре. Сутрешното гадене ще намали, а може и да изчезне. Рисковете за увреждане на плода намаляват. Вашият доктор ще ви вземе тестове на кръвта и урината, ще провери теглото и кръвното ви налягане, ще има изследване на таза. Ще трябва да обсъдите с него своето здраве, да направите ултразвук, който ще определи възрастта на ембриона, наличието на жлъчна торбичка и сърдечна активност.

В зависимост от Вашата възраст и медицинско минало може да се наложи да се направят допълнителни тестове, за да се отхвърли възможността за проблеми с хромозомата. Подобни тестове са амниоцентезата, тестът за алфа-фетопротеин, като това включва пълна кръвна картина или хорионбиопсия.

От тук насетне може да се замислите за курс по родителски грижи, за да се подготвите за истинските промени в тялото си, в живота си, в семейството. Това ще Ви даде шанс да се срещнете с други жени, които преминават през същите промени и емоции, които и вие изпитвате. Тук може да завържете връзки, приятелства, особено ако вашите приятели нямат деца.

Докато Вашето тяло се променя през второто тримесечие, енергията, която сте загубили, ще започне да се връща, облекчението при гаденето също ще дойде, апетитът ви ще се нормализира. Сега и през последното трето тримесечие ще трябва да направите ултразвук, за да се провери мястото на плацентата, сърдечната активност, количеството околоплодна течност, обиколката на главата, дължината на бедрото, приблизително тегло. Вече ще може да различите напълно вашето бебе и да видите движенията му на екрана.

Колкото по-близко е датата на раждане, толкова повече планиране и сметки ще правите със семейството си , лекарите си, приятелите и познатите си. Може да изродите бебето по естествен път или чрез Цезарово сечение. В някои случаи изборът ще бъде направен от бебето и тялото ви. Важно е да получите подкрепата на своя партньор и всички останали около Вас, за да отидете в болницата с позитивна нагласа.

Като цяло не трябва да се притеснявате от нищо, защото това би влошило нещата. Отдайте се на момента и се погрижете за детето си още преди то да се е родило. Успех!

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *