• обезкосмяване

Какви грешки допускаме при обезкосмяването?

обезкосмяване

Съвети за обезкосмяване

Отстраняването на окосмяването е процедура, при мисълта за която дори най-смелият мъжага настръхва. Но преди да преминем нататък, нека първо да обясним, че има разлика в понятията. Ще попитате какво е различното. Депилацията например е процедура, при която се премахва само видимата част на косъмчетата чрез бръснене, депилиращи кремове и други.

Епилацията е по-скоро процедура, която служи както за премахване на видимата част на косъмчета, така и на техните корени. Това най-често се извършва чрез лазер или фотоепилация, а ефектът от тях е дълготраен. Въпреки това, за да постигнете този ефект, трябва да направите процедурата няколко пъти. И така, въпреки че мъжете настръхват при мисълта за обезкосмяване, то при жените това е нещо толкова нормално, колкото и лакирането на ноктите. Много жени предпочитат да се справят с този „проблем“ сами, вместо да отидат в някой козметичен салон. А ето и най-често срещаните грешки, които се допускат при обезкосмяването:

Обезкосмяване по посока на косъма

Например при обезкосмяването чрез восък, то трябва да се извършва в посока срещу косъма. Това става, след като восъка се нанесе върху кожата, а след това се дръпне срещу косъма. Опитайте се да премахнете всички косъмчета наведнъж, тъй като повторното нанасяне на същото място, може да предизвика по-нататъшни кожни проблеми.

Епилацията по време на къпане

Най-лесният и евтин начин за отстраняване на досадните косъмчета е чрез бръснене, което някои хора правят под душа или ваната. Но това е грешно, защото когато сте в гореща вода, кожата набъбва, като така закрива част от косъма. Именно затова ви препоръчваме да използвате този метод за обезкосмяване поне половин час, след вземането на горещ душ.

Фото и лазерна епилация в разгара на лятото

При този вид епилация, трябва да имате предвид, че след нейната употреба, трябва да изтече поне месец, преди да се изложите на слънце. Така че ви препоръчваме, ако планувате почивка или море, да отложите процедурата и в средата на лятото да използвайте обичайните методи.

Правило за 6-те милиметра

За да може косъмчетата да бъдат премахнати с кола маска например, трябва да бъдат дълги най-малко 6мм. По-късите косъмчета няма да бъдат отстранени, а по-дългите носят неприятни усещания и не всеки може да понесе болката.

Задължителната процедура, преди обезкосмяване

Каквото и да си говорим, всеки обръща внимание на гладката кожа и на белезите от зачервяване по нея. Чудите се какво да направите, за да намалите дразненето на кожата при обезкосмяване? Може би, ако спазвате тези няколко стъпки, определено кожата няма да бъде така раздразнена, както обикновено. Например, след обезкосмяване избягвайте:
– директното излагане на слънчеви лъчи;
– продължителното къпане с гореща вода;
– не носете прекалено тесни дрехи;
– парфюм, дезодорант, фон дьо тен и грим;
– пилинг или почистване на кожата.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *