• дълголетие

Каква е тайната на дълголетието?

Тайната на дълголетието е една много интересна тема, за която има множество предположения, но на практика нищо конкретно. По въпроса за дълголетието има редица теории, коя от коя по-чудати, но сега се появи ново твърдение, което до голяма степен засяга българите и в което може би има логика.

Клиноптилолит е малко известен минерал, който е  от групата на зеолита. Той се е формирал благодарение на взаимодействието между вулканичната пепел и морска вода. Най-качествените залежи в целия свят са в Източните Родопи. Много учени смятат, че и именно на това се дължи дълголетието на местните жители, които не водят много здравословен начин на живот.

Минералната структура на клиноптилолита играе ролята на абсорбатор на вредните вещества в човешкото тяло. Освен това този минерал снабдява организма с много полезни вещества.

Друго чудодейно свойство на тази разновидност на зеолита е способността му да поглъща тежки метали, радиоактивни елементи, газове и т.н. Приемайки чрез водата клиноптилолит организмът се снабдява с натрий, калций, желязо и ред други важни вещества и микроелементи и същевременно се изхвърлят всички отрови и токсини от организма.

Клиноплиолит

Клиноплиолитът ли е ключа към дълголетието?

Клиноптилолитът е изключително подходящ както при хора с установени тежки метали в организма, така и при такива, които просто искат да изчистят организма си от токсините и да го заредят с важни вещества. Клиноптилолитът обаче, трябва да е съпроводен от приемане на голямо количество течности, тъй като той не се разтваря в организма, а се изхвърля, благодарение на погълнатата вода.

Научно не е доказано, че хората в Родопите живеят значително по-дълго, благодарение на клиноптиолитът, но е факт, че този минерал е много полезен, среща се предимно там и може би той е ключът към загадката.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *