• Махмурлук

Каква е причината за махмурлука?

Махмурлук

Защо страдаме от махмурлук

В последните дни махмурлукът стана нещо нормално. Той е изпитван от почти всички употребяващи алкохол в по-големи количества, но не може да ни накара да спрем да се напиваме. Защо обаче имаме махмурлук след бурна вечер в бара?

Махмурлукът се изразява в главоболи, втрисане, хрема, умора, дехидратация и прочие. Учените до сега не знаеха много за причинителя на тези неприятни симптоми. От доста време те смятаха дехидратацията за причинител. Алкохолът е диуретик, кара ни да изхвърляме вода. Той потиска антидиуретичния хормон васопресин. Освен това, когато пием алкохол, рядко набавяме нужното количество вода.

Учените са открили, че електролитите (минералите в телесните течности) не са много различни при хората с махмурлук и останалите. Вече някои проучвания оборват и гореспоменатото твърдение за дехидратацията. Според тях няма връзка между махмурлука и хормоните свързани с дехидратация.

Истината е по средата. Дехидратацията не причинява махмурлук, но може да причини главоболие. Организмът се опитва да възстанови течностите и механизмите, които са свързани с този процес активират рецепторите за болка около мозъка.

Проблемите със стомаха са причинени от алкохола, тъй като той действа раздразнително, възпалително, та дори забавя изпразването на съдържанието на стомаха. Това води до производството на повече киселини, секретирането на панкреаса и червата. Това води до гадене, при повечко алкохол и до повръщане.

Когато тялото ни преработва алкохолът се отделя ацеталдехид. Това е токсично вещество, което може да е причинител на махмурлука. То е до 30 пъти по-токсично от самия алкохол.

Последната хипотеза е свързана с имунната система на хората. Изследвания показват, че хората с махмурлук имат по-високи нива на цитокините, които се секретират в имунните клетки, като са включени в комуникацията между клетките. Обикновено помагат срещу инфекциите, но ако дозите са прекалено големи, те причиняват гадене, главоболие и отпадналост. Цитокините се свързват и с липсата на спомени при събужданията ни след луда нощ.

Защо обаче различните хора имат различен по сила махмурлук? Това може да зависи от възрастта – по-младите толерират по-добре махмурлука от по-възрастните. Други проучвания сочат обратното. Определено това не може да бъде точен отговор.

Различните напитки съдържат различни количества конгенери, които пък понякога се изработват по време на ферментацията или се добавят по-късно. Брендито и червеното вино съдържат повече такива. Това е причината за по-голямата вероятност за махмурлук от тях. Джинът и водката са с по-малко такива, тоест не причиняват толкова махмурлук. Проучване от по-близкото бъдеще показва, че съдържанието на конгенери не влияе върху различната степен на влияние на алкохола върху съня, времето за реакция, паметта на другия ден и прочие. Това се случва въпреки, че хората се чувстват по-зле от напитките с повече конгенери. Определено има шанс те да са виновниците да се чувстваме като парцал на сутринта.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *