• Евангелие

Истинско ли е Евангелието на Юда?

Евангелието от Юда е автентично, това е разкритието, което е направил Джоузеф Бараби, американски археолог пред участниците на годишната конференция на Американското химическо общество в Ню Орлиънс.

Откриването на Евангелието от Юда, в края на седемдесетте години на 20-и век в областта Ел Миня в Египет, поставя под въпрос ролята на Юда като предател на Исус Христос. Според текстовете на апокрифното издание, Юда не е предал обичния си Учител, а просто е следвал заръките му и е изпълнил желанията му.

Откритите древни папируси представляват 62 страници ръкописен текст, написан на коптски. Намереното в Египет Евангелие от Юда не е оригинален ръкопис излязъл изпод ръката на апостола, а по-скоро превод на коптски език, направен през II в. от гръцки оригинал.

Първоначалното въглеродно датиране е направено от учени от Аризонския Университет. Взетите проби от външната опаковка на ръкописа са изследвани от д-р Тимъти Джул, експерт по въглеродно датиране. Те са показали, че най-вероятната година на написване на намереното апокрифно евангелие е между 220 и 340 г. ± 60 години.

Според експертите от Университета в Аризона, вероятната датировка на ръкописа е между III и IV век. Други експерти определят дори по-късна възраст – края на IV век, базирайки се не палеографски методи.

Американския Археолог Джоузеф Бараби представи нови научни доказателства за автентичността на намереното гностическо евангелие. Д-р Бараби заедно с екип от колеги започва подробното изследване на намерения документ още през 2006г.

Екипът от археолози правят подробно проучване на състава на използваното мастило, състава на хартията, нейните свойства. Заключението на експертите е, че изгубеният преди 18 века за света ръкопис е автентичен.

Според д-р Бараби: „Ако не се бяхме натъкнали на други папируси, които са от същото време и за които са използвани същите мастила, щеше да ни е много по-трудно да докажем автентичността на този документ“. За сравнително доказателство са били използвани открити древноегипептски брачни свидетелства.

Евангелието на Юда

Евангелието на Юда е истинско?

Критиците на направеното от д-р Бараби откритие изразяват съмнения в изводите му, като посочват, че изследваното мастило на ръкописа на Евангелието от Юда не съдържа традиционните за късната античност и ранно средновековие соли на сярната киселина. Това може да е ясен знак, че коптския превод е направен доста по-късно и документа е подправен.

В опровержение на отправените нападки д-р Бараби посочва трудовете на френски специалист египтолог, занимаващ се със изследването на египетски папируси от I-III в сл. Христа. Според френския учен папирусите от този период са написани със същия тип мастило. Учените смятат, че това е бил преходен тип мастила, който се намира между мастилата на базата на растителни екстракти и тези на базата на железен сулфат.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *