• Английски ангорски заек

Искате ли ангорски заек?

Английски ангорски заек

Английски ангорски заек

По света има много известни породи зайци, които се отглеждат по най-различни причини. Ангорските зайци обаче будят сериозен интерес, поради уникалният си вид и невероятната козина, която се селектира по специални методи и от нея се прави вълна.

Смята се, че ангорските зайци са се появили някъде през 18-и век и за тяхна родина се борят Турция и Франция. Този въпрос е доста спорен, тъй като се смята, че турско пристанище, известно в миналото като Ангора е било основният пазар за подобен тип заешка вълна, като моряци са пренесли няколко заека, които в последствие са развъдили. Ангорските зайци са били домашни любимци на френското кралско семейство, а пък самите французи твърдят, че тази порода е записаха в техните енциклопедии още през 1765 г.

Като цяло, ангорските зайци се разделят на 2 вида, като всички са достатъчно интересни и красиви, за да ви накарат да си вземете едно такова животинче. Най-атрактивни за грижи в домашни условия са така наречените английски ангорски зайци, които са изключително пухкави и сладки. Мъжките представители на тази порода достигат до тегло 2.7 кг, а женските до 3.6 кг, въпреки че изглеждат много по-големи, но това се дължи на тяхната козина.

Френският ангорски заек е другата порода, която е най-разпространена. Този вид е малко по-тежък, като представителите му достигат до 4 кг. тегло и се отличават с прави и къси уши, които отвътре са с мек и гъст пух, а отвън с лъскав пух. Мъжките френски ангорци имат много голяма глава, докато при женските тя е по-малка и нежна. Козината на тези зайци е мека и копринена на допир, но въпреки че е много гъста, тя не се степва.

Английският и френският ангорски заек се приемат за двете основни породи, но също така има гигантски, германски и порода Сатен. Най-големите ангорски зайци достигат тегло от 12 кг, като всички се отличават с различна окраска, гъстота на козината и специфични форми.

 

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

One thought on “Искате ли ангорски заек?

  1. Madame Fresh
    25.04.2020 at 16:03

    Е, искам такъв ангорски заек, но в България не се продават. Поне аз не намерих, въпреки че много търсих. И продължавам да търся.
    Ако знаете къде продават, пишете ми – madame.fresh [at] abv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *