• Слънчева енергия

Интересни факти за слънчевата енергия!

Слънчевата енергия

Какво не знаем за слънчевата енергия

Соларната енергия е напълно безплатен източник на електричество, който е факт, и който не изисква специални условия за разработка. Дори слънцето да е на 90 милиона мили от Земята, слънчевите лъчи имат нужда от едва 10 минути, за да пристигнат до нашата планета. Ето няколко интересни факта за слънчевата енергия.

Земята получава входяща соларна радиация в размер от 174 петавата, измерено в горната атмостфера. Около 30% от тази радиация бива отблъсната обратно в космоса, а останалата част бива абсорбирана от облаците, океаните и земята. Това е огромно количество енергия, което запалило любопитството на много инвеститори.

Слънчевата енергия има значение и за цикъла на водоснабдяване на земята. Земята, океаните и атмосферата поглъщат соларна радиация, което води до покачване на температурата. Когато въздухът се затопли и започва да излиза от океаните имаме конвекция. Когато този въздух стигне на високо се създават облаците, благодарение на процеса кондензация. Тези облаци ни осигуряват дъжд, който връща водата на Земята, за да завърши пълния воден цикъл.

Соларната енергия има и друга употреба, освен тази, която всички познаваме. По отношение на фотосинтезата, слънчевата енергия е преобразувана от зелените растения в химична енергия, която създава биомасите, които ние използваме по различни предназначения.

Хортикултурата и агрикултурата имат интерес да се възползват по максимално ефективен начин от енергията, която взимаме от слънцето. Това включва техники като определяне на точното време за засяване на растения, смесване на видовете растения. Използват се „зелени къщи“, които превръщат светлината в топлина, която да стимулира целогодишната култивация на специални сортове растения.

Системите за топла вода, които са захранвани от слънчева енергия са доста икономични. В някои региони по света, 60 до 70 процента от водата се затопля по този метод, като температурите, които се постигат с лекота са около 60 градуса по Целзий.

Слънчевата енергия може да бъде използвана, за осигуряването на питейна, бракична или солена вода. Няма нужда да използвате химикали или електричество, за да се обработи отпадъчната водна маса. Създаването на сол от морска вода е един от най-старите методи за впрягане на соларната енергия.

Слънчевата енергия е в пъти по-добър метод за изсушаване на дрехи, билки, различни плодове и зеленчуци, от който и да е друг метод. За целта се използват различни механизми, които често се комбинират с други методи на работа.

Знаете ли, че може да готвите, както казахме да сушите и да пастьоризирате храна с помощта на слънцето. Енергията, която получаваме от слънцето сама по себе си е най-интересното нещо. Целият процес от абсорбирането до превръщането им в стандартно електричество е вълнуващ. Има различни методи за „култивация“ на слънчевите лъчи. Директният метод е чрез фотоволтаични клетки, а индиректният е посредством концентриране на слънчевите снопове. Големи снопове от светлина се фокусират в малък лъч благодарение на огледала и лещи, за да се получи преобразуването. Фотоелектричният ефект е това, което използват фотоволтаиците, за да се превръщат слънчевата в електрическа енергия.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *