• Пингвини

Интересни факти за пингвините

ПингвиниХубаво е, че пингвините не се свенят да хапват риба постоянно. Оказва се, че тяхното небце е доста капризно и различно. Според ново проучване, тези сладури са загубили три от петте си усещания за вкус, които ние разпознаваме. Те разпознават само солено и кисело.

Данните от изследването показват, че те са загубили усещането си за вкус преди повече от 20 милиона години. Няма как да сме сигурни защо е станало това, но хипотезата е, че част от техните сетива са закърнели, защото пингвините не ги ползват в условията, в които живеят.

Вкусът като характеристика е химична реакция в устата ни, като клетките в езика разпознават това, което се случва. Ние имаме пет основни вкуса – сладко, горчиво, солено, кисело и умами.

Вкусът на първо място ни помага да се наслаждаваме повече на храната. За животните обаче той е нещо повече и им помага да оцелеят. Горчивото при тях се използва, за да се предотврати поглъщането на отровни и токсични вещества. Не всички животни притежават и петте вкусови усещания. Почти всички птици не могат да разпознават сладкият вкус. Това откритие е направено след подробно изследване на съставните части на ДНК-то на птиците, в които има гени отговорни за вкусовите клетки.

От тук тръгва и историята за проучването на пингвините. В ДНК анализ се оказало, че някои породи пингвини имат липси и на други вкусови гени. Това разпалило интереса на учените от Университетът в Мичиган и те решили да стигнат до края.

В тяхното изследване са включени 5 породи пингвини, както и 22 други птици. Всички пингвини имали липса на рецептори за сладко, умами и горчиво. Странно е, че хищник няма усещане за вкусът умами, който е именно на месото. Всички птици, които не са били пингвини в изследването имат функционални гени за горчиво и умами, но не и за сладко.

Каква е логиката зад това изменение в ДНК-то на пингвините? Те може би нямат нужда от толкова много вкусове, тъй като преглъщат своята храна цяла, което с времето е накарало рецепторите да изчезнат като стъпка на еволюцията. Възможно другите два вкуса да са останали, защото киселото им помага да изхвърлят развалена храна, а соленият вкус им помага да разпознават какво количество сол са поели като минерал. Друга вероятна причина е, че протеинът, който отговаря за разпознаването на липсващите три вкуса, не функционира при ниски температури.

Явно при еволюцията нещата са доста прости. Ако не използваш дадена функция на организма си, тя просто ще изчезне.

 

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *