• Студено време

Интересни експерименти за студеното време

Студено време

Забавно ли е студеното време?

Студеното време е факт и определено мъчи всички ни в България. Има обаче нещо интересно, което можем да използваме, за да разведрим студа си. В тази статия ще ви покажем 3 експеримента, които можем да направим благодарение на метеорологичната обстановка.

1. Фокус! Да хванем кубче лед без ръце! За този експеримент ще са ви нужни здрав конец, малко сол, кубче лед и малко вода. Дължината на конеца зависи от това колко далеч искате кубчето да е от ръката ви. Минималната дължина е колкото да покрие една от страните на леда и да може да се закачи за ръката Ви.

Поставяте кубчето лед на масата и изчаквате да се затопли за няколко минути. Използвайте водата, за да овлажните леко конеца в края, който ще бъде на кубчето и съответно го поставете. Ледът и конецът трябва да имат добър контакт. Покрийте частта от конеца, която е на леда с малко сол и изчакайте около 20-30 секунди. Проверете дали ледът е закачен за конеца. Солта намаля точката на топене при водата, за да разтопи леко вече затопления лед. Ниската температура от вътрешността на кубчето лед кара всичко да замръзва отново и отново.

2. Да превърнем врящата вода в лед! Всички се кефим на клиповете, в които врящата вода се изхвърля навън в студения въздух, за да замръзне още преди да е стигнала до земята. За да се получи този експеримент, въздухът трябва да е с температура от -30 градуса. Плътността на въздуха се променя, в следствие на което не може да задържа много влага. Топлата вода от другата страна предлага много влага. Щом изхвърлим врящата вода, всичко излиза изведнъж, въздухът не може да издържи такъв капацитет – всичко се охлажда и замръзва.

3. Балончета от лед! Всеки обича да духа балончета през лятото с онези сапунени играчки. Това е още по-забавно, ако балончетата са ледени. Още щом издухате балончетата от играчката, те ще започнат да замръзнат. Ако ледът се образува изцяло преди да паднат, то балончетата ще се счупят щом паднат на земята – наблюдавайте внимателно. Ако искате да задържите ледените балончета за по-дълго ги духайте внимателно, близо до снега.

Ако имате играчката, но нямате течност за балончета, ние ще ви предложим перфектната рецепта за тях. Взимате една част вода и я смесвате с четири части сапун, като може да използвате препарат за съдове или шампоан. Ако искате да направите балончетата по-издръжливи, може да добавите малки глицерин или лек царевичен сироп. Първото е доста по-достъпно.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *