• Човешко тяло

Има ли ненужни органи в човешкото тяло?

Сигурно си мислите, че всеки орган в човешкото тяло си има определено предназначение, но истината е, че това не е точно така. От както е създаден човек, та до ден днешен, еволюцията е доста сериозна и някой органи са се превърнали в напълно безполезни, а ние ще ви разясним кои са те.

Един от тези органи е мъдрецът, който в днешно време няма никаква функция – дори напротив, може само да ви причини болка. В миналото, мъдрецът е играел ролята на кътниците, тъй като зъбите на хората са падали рано, а както може би се досещате, тогава е нямало зъболекари, пасти и четки за зъби.

Друг такъв орган е опашката, която може би е имала някаква роля, докато човекът е бил примат, но днес тя е просто срастнати прешлени, от които няма никакъв смисъл.

Сред ненужните органи са и космите. В миналото, те също са били необходими на хората, тъй като са ги пазели от премръзване, но пък днес хората не искат да имат косми и за това се бръснат непрекъснато, ходят на епилации и други подобни процедури.

Еректорът също е сред тези безполезни органи. Ако се чудите какво е това, еректорът е органа, който кара космите ви да настръхват когато е студено или при определени чувства. Кожата става на съвсем дребни пъпчици, но пък в миналото когато хората са били с големи косми, наподобяващи козина, еректорът е играел важна роля, тъй като е плашел враговете.

Сливиците също са ненужни и за това при голям процент от хората, те се отстраняват чрез хирургическа намеса. Да, сливиците предпазват от бактерии, но пък с времето нарастват и причиняват възпаления и инфекции. Хубавата новина е, че след определен период на време, растежът на сливиците обръща този процес и те започват да стават по-малки и по-малки, докато изчезнат.

Човешкото тяло

Човешките органи

Друг такъв орган е третият клепач, за който дори най-вероятно не знаете. Третият клепач се намира във вътрешният ъгъл на окото и е по-силно развит при някой животни, като кокошки, акули и гущери.

Апандиситът също е напълно безполезен. Преди много години, той е имал своята функция, когато хората са били с тревопасни навици, но това време е отминало отдавна и сега апандиситът създава само проблеми.

На последно място можем да поставим и зърната на мъжете, който незнайно защо са намерили място в тялото ни, като нямат абсолютно никаква функция.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *