• Муха

Знаете ли че …

насекоми

Мухи борят мухи

Знаете ли че Испания е една от държавите, които залагат на генномодифицирани насекоми, за да се пребори с натуралните вредители. Преди време бразилци заложиха на ГМО комари, за да се преборят с дивите такива, а явно този метод става все по-популярен.

Сигурно ще се запитате защо им е на испанците да създават изкуствени мухи, но истината е, че маслиновите мухи са много неприятен вредител, с който битката е ожесточена. С помощта на генномодифицираните мухи обаче, положението изглежда доста по-добро, тъй като при сношаването на мъжка ГМО муха и женска натурална муха, води до умъртвяване на ларвите и така в дългосрочен план, това изглежда лесно решение на проблема с вредителите.

ГМО мухите са разработени от британската компания Oxitec и в лабораторни условия успехът им е 100%. Изкуствено създадените насекоми, буквално са размазали естествените такива, като испанците се надяват този резултат да бъде същият и на полеви условия. Въпреки това обаче, пускането на подобен вид насекоми в природата крие известни рискове.

Генномодифицираните мухи са устойчиви на пестициди и по-особени климатични условия, като не е изключено да предадат този ген на дивите си родственици. За момента насекомите са единствените ГМО живи организми, които са пуснати на свобода, но е напълно възможно в близкото бъдеще тази тенденция да се промени и да се създадат животни, птици или други животински видове.

 

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *