• Златният храм

Златен храм храни по 100 000 души на ден!

Много пъти сме ви запознавали с невероятни места по нашата „малка“ Земя, като този път ще ви пренесем чак в Азия и по-точно в Индия. Там в световно известният град Амритсар се намира така нареченият Златен храм, в който всеки ден има хиляди посетители от най-различни краища на света. Това религиозно място е най-големият храм на сикхитите, които са много вярващи и набожни.

Интересното за Златният храм е, че там всеки посетител може да се радва на безплатна храна, като всеки ден през това място преминават около 40 000 души, а по големите празници броят им набъбва до рекордните 100 000 на ден. Без значение с каква вяра сте, можете да похапнете безплатно в Златният храм, в който се намират най-големите общи кухни и столови, наричани лангари.

Също така е много любопитно, че в лангарът повечето хора са доброволци, като ресурсите за приготвянето на толкова много храна също идва от доброволци, инвеститори и дарения. Сами можете да си направите сметка колко продукти трябват за приготвянето на храна за 100 000 гърла и колко тежка е работата в кухнята.

Всеки ден, кухнята обработва 12 000 килограма брашно, лещата се приготвя в огромни казани, за които са необходими двама човека, които да разбъркват супата, а понякога в кухнята се използват специални машини за хляб, които произвеждат по 25 000 питки на всеки час.

Златен храм

Златният храм дава храна на 100 000 души

В Златният храм има 2 големи зали за хранене, които са с капацитет от 5 000 души. Преди да влезете в храма, трябва да събуете обувките си и ако сте жена да покриете главата си. Вътре обаче, всички се хранят като равни с равни и именно за това се яде на земята.

Когато обядът или вечерята приключат, нова група от доброволци събира празните съдове, измива ги и отново ги оставя за сервиране, като това упражнение се повтаря по 5 пъти на ден. Традицията за това невиждано гостоприемство в Златния храм датира още от 16-и век, а всичко е започнало от великият гуру Нанак.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *