• смъртна присъда

За или против смъртното наказание?

Съществуването на смъртна присъда е дало начало на десетки и стотици дискусии дали това е правилно. За да преценим нашата позиция, ние избрахме най-силните аргументи за и против смъртната присъда. Решете за себе си.

Аргументи „ЗА“ смъртната присъда!

 

1. Най-голямото предупреждение! Ако знаем, че най-лошото може да се случи, ще посегнем ли на живота на някой? Да, понякога крадците правят грабеж, без намерение да убиват, но това става. Ако смъртната присъда е възможност, то определено крадецът ще се замисли за това какво може да се случи и какви ще са последствията!

2. Смъртната присъда е справедлива! Когато убиец сложи край на

смъртна присъда

Справедлива ли е смъртната присъда?

нечий живот, нито една доживотна присъда или парично обезщетение могат да върнат живота на починалия. Когато се отсъди смъртната присъда, гибелта на убиеца също няма да върне живот, но определено ще внесе ред и справедливост!

3. Смъртта е единственото, което плаши престъпниците! Лошите хора не се страхуват от затвора. Те знаят, че макар и шанса да е малък, те могат да бъдат помилвани или най-малкото живи. Те може да получат срочна присъда. Повечето от тях не признават вината си и в затвора се срещат със съмишленици. За тях затвора е спасение, те искат да избегнат смъртта. Ако знаят, че за тяхното престъпление ще последва смърт, нещата ще са различни!

4. Смъртната присъда не винаги е жестока! Да, жестокостта не трябва да бъде законна и да се толерира. Има достатъчно методи за нейното изпълнение, при които краят настъпва след няколко секунди, без жертвата да изпита нищо.

5. Клин, клин избива! Тази присъда е единственият отговор на убийството! Няма как един човек, който е откраднал 5 коли да отиде в затвора и един убиец да бъде наказан по същия начин. Това е недопустимо и прекалено леко. Ако смяташ, че имаш право да отнемеш живот, то съдебната система също може да отнеме твоя живот!

Аргументи против смъртната присъда!

1. Смъртната присъда не учи и не наказва! Ако един убиец бъде изпратен вън от този свят, как ще осъзнае, че е сбъркал! Като направим грешка, някой ни се кара и ни наказва по някакъв начин, но така че да разберем какво всъщност сме направили.

2. Не е ефективна! По света се изпълняват толкова много смъртни присъди, но убийствата продължават. Това ще рече, че ефектът не е достатъчно голям. Много хора смятат, че правосъдието трябва да служи като учител, а смъртната присъда изглежда не учи никой на нищо.

3. Неправилно е! Ако изпълним смъртна присъда, защото някой е престъпил границата и е отнел живот, то ние също пристъпваме тази граница. Някои хора смятат, че трябва да се прави обратното – доживотна присъда, без право на замяна – така е правилно.

4. Жестоко е! Дори да се използват методи, които да са безболезнени и мигновени, то винаги има шанс нещо да се обърка и жертвата да се мъчи в продължение на двуцифрено число минути.

Вие как смятате, трябва ли да има смъртна присъда?

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *