• Ваксина

За или против ваксините?

Ваксини

Какво мислите за ваксинирането?

С идването на снега, студа, епидемиите и прочие, ваксините стават все по-актуални и актуално сред всички нас. Безопасни ли са те обаче за децата и възрастните? Някои институции казват, че са безопасни, някои организации не толкова, доста авторитети мълчат. Истината е, че трябва да се информираме от независими източници, за да знаем коя ваксина да сложим на себе си и на детето си и коя не. Определено има ефикасни ваксини, има някои обаче, които са под въпрос!

Преди 2-3 десетки години проблемите с ваксините бяха много. Фармацевтичните компании си имаха политически чадър, хората нямали право на глас. Някои ваксини доказано вредели на хората, докато други нямали никакъв ефект върху тя. След края на 90-те години, различните агенции започнаха да забраняват някои вредни вещества във ваксините, тъй като вместо защита те причинявали самата болест. Едно такова вещество е Тимерозал, който е премахнат през 2001 от всички ваксини за деца под 6 годишна възраст. Причината за това е, че той е един от причинителите на аутизъм при децата.

Когато дойде време да решим дали да си поставим ваксина срещу грип или някоя друга болест, ние трябва да сме наясно с предимствата и недостатъците на едно подобно действие. В общ план ваксините могат да са полезни, но имат и някои минуси, които са валидни без значение от вида на ваксината. Как да решим дали да се имунизираме или не?

Ето предимствата на ваксините при хората! След една ваксинация имунната система на човека е подсилена срещу определен вид вредители, които са могли да ни навредят преди това. Една ваксина пази семейството от заразите, но пази и обществото извън дома. Ваксините са тези, които са ликвидирали доста масови болести, които биха направили живота ни по-тежък. Рисковете за организма ни са нищожни в сравнение с рисковете, които има при евентуално заболяване от по-тежка болест.

Какви ще загубим, ако не се ваксинираме? Неимунизираните хора могат да разпространява заради върху други хора. В някои страни, може да се случи след време и в България, недопускат деца без ваксини да учат в училище или детска градина. Можем да станем жертва на заболяване, което има ваксина, колкото и под въпрос да е тя.

Какви са недостатъците на ваксините? Нека не забравяме, че те са дело на големите фармацевтични компании, които имат доста лоша слава сред хората. Често във ваксините и лекарствата се използват вещества и формули с недоказана ефективност или полза. Много често медицината разчита на пласебо, защо и тук да не е така? Каква е гаранцията, че няма да получите алергия или нещо подобно?

Доводите и от двете страни са логични и сякаш ли излиза, че всичко зависи от личния избор на един човек. Вие имунизирате ли се?

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *