• Кучета

Защо се страхуваме от кучета и защо ни нападат те?

страх от кучета

Страшни ли са наистина кучетата?

Много хора ме изненадват като кажат, че имат панически страх от животни, без някаква реална причина. Да, има психологична категория, която описва това – фобия. Животните, от които най-много хора се страхуват, определено са кучетата. Има и такава фобия – кинофобия.

Кучетата са страшно много – десетки и стотици милиони по света. Това говори, че хората, които страдат от кинофобия си имат доста проблеми. Където и да отиде човек, винаги има кучета. Има два варианта за развиване на фобия / страх от кучета. Единият е неприятно преживяване с куче.

Ако един човек е ухапан от куче, особено в по-ранните си години, то той определено ще е психически натоварен и изплашен от мисълта, че навсякъде го обграждат кучета, които могат да го нападнат и ухапят. Ако обаче става на въпрос за преживяване на някой друг, например сте чули по телевизията, че някой е нахапан или ако някой ваш приятел, познат, роднина и така нататък е нахапан, то тогава фобията е създадена от вас самите. Без значение по какъв начин сте чули, видели, разбрали за нападение от кучета, то ако нападението не е над вас, страхът е изкуствено създаден и неоснователен.

Какво да направим, за да овладеем страха? Кучетата не нападат просто така. Животните като цяло нападат и убиват, ако са застрашени или имат нужда от храна. Истината е, че ние тормозим животните без причина, а после се оплакваме от тях. Властите не трябва да приспиват кучетата, които нападат хората, а да анализират и предотвратят нещото, което е провокирало агресията у това животно. Не винаги уличните кучета нападат! Понякога можем да бъдем ухапани от собствените си любимци. Истината е, че и вас да държат на верига, на едно място, без много храна, да ви озлобяват срещу другите хора и прочие ще направите някоя глупост.

Хората правят голяма грешка и като притесняват животното докато яде. Трябва да уважите този момент и да заобиколите кучето, без да го закачате по какъвто и да е начин. Това може да се случи, само ако сте собственик или ако сте обучили кучето Ви да позволява да докосвате чинията му.

Нека оставим кучетата настрана. Ще ви дадем и един друг пример. Почти всички деца, които са малтретирани по някакъв начин, стават насилници, престъпници от всякакъв вид. По същия начин е и с кучетата. Ако се държим с тях зверски, те ще бъдат зверове към нас. Бъдете по-добри към животните! Ако всички се замислим и спрем да бъде жестоки, те няма да ни нападат.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *