• емоции

Защо не можем да сдържаме емоциите си?

емоцииВсички сме срещали хора, чието емоционално състояние е много по-крехко, отколкото това на останалите. Вече е ясно, че това си има своята причина, а именно емоционалната нестабилност – състояние, което при едни хора се среща много по-често отколкото при други и в много случаи става предпоставка за възникване на последващи проблеми при семейството и приятелите, а също така и на работното място.

Според учените от Каролинския институт в Швеция, емоционалната нестабилност се дължала на определена област от мозъка. Те подложили на специално изследване 87 доброволци. След приключване на изследването и анализите на неговите резултати, учените установили на какво се дължи настоящия проблем, а именно на променливите емоции на доброволците.

Снимките, които били направени, ясно показали, че личностите които имат висока емоционална експресия са със сравнително по-малък размер на орбитофронталния кортекс – област от главния мозък, свързана с обработката на емоциите.

Изследването също така установило, че по-малкият размер на тази част от мозъка, обикновено е присъщ за хора с емоционални проблеми, възникнали в резултат на определени лоши преживявания. Също така, следва да се има предвид, че пациенти с диагноза гранично личностно разстройство, както антисоциални пациенти, в общия случай притежават същия проблем.

Резултатът от изследването установил и доказал за пореден път, че именно проблеми с тази област на мозъка довеждат до неспособността на човек да си владее емоциите. В случай, че някой притежава тези физически симптоми, а емоционалното му състояние вече е достигнало до някакви граници, то той би имал сериозен проблем при вписване в обществото, което от своя страна би довело до последващи психиатрични диагнози.

Междувременно учени от Калифорнийския университет пък доказали, че електронните джаджи пречат на децата да усетят и видят чуждите емоции. На участниците – деца в експеримента били показани снимки и видео на хора с различни емоции, като те трябвало да идентифицират емоцията на обекта насреща им и да отговорят на въпроса какво чувства той. Заключението на този научен експеримент е, че децата лишени от електронните джаджи за няколко дни, показали доста по-добри резултати, в сравнение с останалите деца, чиито електронни устройства не били прибрани. В началото на експеримента първата група от деца, допуснали грешки в около 14% от случаите, но след отнемането на устройствата от техните ръце, те подобрили резултатът, като делът на грешките се редуцирал до 9%. Децата, които не се разделили със смартфоните си по никакъв начин не подобрили резултатите си.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *