• Главоболие

Защо ме боли главата?

Без съмнение главоболието е едно от най-честите оплаквания при хората. Доказано е обаче, че единствено пет от сто случая на главоболие са симптом на някаква болест и в повечето случаи то се дължи на неочаквани причини. Ето някои от тях:

1. Лекарства

Пиенето на различни медикаменти би могло да доведе дори до хронично главоболие. Ако забележите каквато и да е връзка между приеманото на дадено лекарство и главоболието, информирайте лекаря, която ви го е предписал. Излишно е да казваме, че не бива да пиете силни медикаменти, за които нямате рецепта.

2. Храната

Голяма част от хората реагират с пулсиращи болки в главата на т.нар. биогенни амини, които влизат в състава на оцета, майонезата, горчицата, пушеното свинско месо, целината, сливите, соята. Склонните към алергии от храна страдат от главоболие, когато ядат колбаси. Нездравословните салами и кренвиршите съдържат нитрит, който би могъл да причини остра пулсираща болка в слепоочието. Гладът също е честа причина за главоболието. В много случаи той се дължи на пропусната закуска и може да провали целия ви ден.

3. Нервите

Понякога болките в главата могат да са в резултат от психоемоционален шок. По принцип това “нервно” неразположение се чувства ту в тила, ту в слепоочието, ту някъде навътре в главата. Повишават се умората и раздразнителността.

4. Тесните и неудобни обувки

Според повечето хора главата и краката нямат нищо общо, но това изобщо не е така. Те са свързани чрез кръвообращението. Неудобните и малки обувки способстват за нарушаването на оттичането на венозната кръв. Тя остава дълго в стъпалата и прасците и води до нарушаване в достъпа на кислород до мозъчните тъкани.

5. Студът

Вероятно и сами се досещате, че ако не носите шапка през зимата и не се пазите, студът би могъл да ви причини сериозно главоболие. То разбира се не идва само, а е придружено от хрема, болки в гърлото и отпадналост. Освен това не забравяйте, че може да изстинете не единствено от главата, но и от всички други части на тялото.

Сподели статията

За Автора: mariak

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *