• Водорасли

Защо водораслите са полезни?

Водорасли

Водораслите – горивото на бъдещето

Водораслите са едни много интересни растения, които са се появили преди около 2 млрд. години. Те са от огромно значение за поддържане живота на планетата ни, тъй като захранват водните басейни с кислород и по този начин осигуряват безпроблемен живот на всички риби и други водни животинки.

Освен това обаче, водораслите са ценен източник на витамини и минерали. Те се използват в съвременната медицина и козметичният сектор, като някой представители на този вид водни растения са силни болкоуспокояващи.

Водораслите обаче имат още много полезни свойства, а едно от тях е, че са идеалният заместител на петрола. За никой не е тайна, че петролът не е неизчерпаем ресурс и след около 100 години, човечеството ще има огромен недостиг на петрол. Именно затова, множество учени имат задачата да намерят алтернативно гориво, като са открили, че могат да го създават от водорасли.

Американски учени са установили, че от водораслите може да се извлича суров материал, наподобяващ слуз, който е 10-20% от теглото на самите водорасли, а останалото е вода. Тази въпросна слуз се рафинира през специални тръби, които се нагряват до 348 градуса по целзий и с помощта на налягане от 206 бара, получената смес се поддържа течна.

Разбира се, проектът е към министерството на енергетиката на САЩ и останалите детайли се пазят в тайна, но е факт, че само за около 1 час от водораслите се получава петрол. Този петрол пък може да се пречисти и да бъде превърнат във каквото и да е гориво (газ, дизел, керосин и др.).

Производството на петрол от водорасли е много добра новина, тъй като в последно време цените на „черното злато“ се увеличиха доста, а пък добивът на царевица и соя, като алтернативно биогориво не е много рентабилен. Добивът на водорасли обаче е около 10 пъти по-голям в сравнение с целулозните растения, което може би ще превърне водораслите в горивото на бъдещето.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *