• Захар

Захарта е „новият тютюн“?

Захар

Захарта е сериозен проблем

Тютюнът се смята за едно от най-опасните и вредни вещества, които ежедневно приемаме в съвременният свят. Пристрастяването към тютюна е огромен проблем в световен мащаб, като почти 1/3 от населението на Земята пуши цигари.

Саймън Кейплоу, който е водещ професор по по клинична епидемиология в ливърпулският университет обаче излезе с нова теория, според която захарта е „новият тютюн“. Не е тайна, че населението масово затлъстява, а това носи много негативи, болести и проблеми както за хората, така и за държавите.

Много учени са на мнение, че в съвременните храни има прекалено много захар, което е причината за многото болни от диабет и многото хора с наднормено тегло. Сигурно ще останете много изненадани ако ви разкрием какво се съдържа в храните, които ядем ежедневно. 1 шоколад примерни, съдържа 8 лъжици захар, 1 нискомаслено мляко, което се смята за полезно съдържа 5 лъжици захар, 1 готова доматена супа съдържа 4 лъжици захар и така нататък.

Мнението на много водещи диетолози и специалисти е, че съдържанието на захар в храните трябва да се намали минимум с 30%, тъй като в близките 30-40 години, здравословните проблеми на хората ще нарастнат неимоверно.

Британците са изчислили, че всяка година харчат около 5 млрд. паунда за лекуването на хора, болни от диабет, а ако не се вземат превантивни мерки, до 2050-а година ще са нужни 50 млрд. на година.

Световната здравна организация е поставила ограничение от максимум 10 лъжици захар на 1 ядене, но тази граница трябва да бъде намалена с 50% ако искаме да се преборим със затлъстяването и наднорменото тегло. Е, как смятате, дали захарта наистина е „новият тютюн“?

 

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *