• Ледници

Задава се ледников период?

Сигурно сте чули за рекордни ниските температури в САЩ и за това, че Ниагарския водопад замръзна частично, което не се е случвало от много години. Също така, най-голямото от Големите езера замръзна напълно, а докато Америка е скована от лед, то във Великобритания бушуват страшни бури.

И въпреки че всички сме чували теориите за глобалното затопляне, то учените алармират, че идва ледников период. Разбира се, той няма да е като този, който е затрил от лицето на Земята динозаврите, но все пак новината си е доста притеснителна.

Причината се крие в активността на Слънцето, което в последно време е обхванато от тъмна материя и учените разкриват, че това е най-слабата му активност от 300 години насам. Ричърд Харисън, който работи към лабораторията в Ръдърфорд Апълтън пък споделя, че е много вероятно да настъпят климатични промени, които да променят значително облика на планетата ни, като ще има промени и в соларните пикове.

Харисън е именно соларен физик, но признава, че през 30-годишната си кариера, никога не е виждал нещо подобно. Майк Локууд, работещ към университета в Рединг, също е на мнение, че ниските температури могат да променят климата ни, тъй като ще объркат въздушните течения, а това ще доведе до необратим колапс.

Ледников

Задава ли се ледников период?

За добро или зло, от NASA също потвърдиха тези опасения. Първоначално от най-реномираната космическа агенция предполагаха, че през тази година, Слънцето ще достигне своя час пик на соларен максимум, но прогнозите са точно обратните, тъй като Слънцето върви към своя соларен минимум.

Дали наистина ще се стигне до нов ледников период или това са поредните грешни прогнози не е ясно, но според д-р. Луси Грийн, човечеството е еволюирало достатъчно и може да се справи с подобен проблем.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *