• Селфи

Жените пропиляват 1 месец от живота си за селфи!

Само за една година, думата Selfie (селфи) се превърна в тотален хит и то в световен мащаб, а според всички статистики, това е сред най-използваните думи за изминалата 2013 година. Може би знаете, а може би не, но самата дума е измислена и се свързва със самоснимка. Дори вече редица компании разработиха приложения, смартфони и какви ли още не джаджи за селфи, като някои хора са буквално луди по този „нов начин на живот“ и не спират да се снимат и да качват всичко в социалните мрежи.

Мнозина психолози смятат, че селфи манията може да се окаже сериозно психично заболяване, а екип от британски учени направи много интересно изследване с 1 400 жени. Дамите са били на възраст от 18 до 30 години, като са им задавани въпроси от типа на колко често се самоснимат, какви са критериите им за перфектното селфи и как се подготвят.

На база отговорите на тези 1 400 жени, учените са изчислили, че дамите пропиляват 753 часа от живота си, за да си правят селфи, като това се равнява на малко повече от месец. Разбира се, за някой дами е нещо велико да се изтипосат във Фейсбук със селфи от банята, но да пропиляваш толкова време от живота си за подобни дейности е доста нелогично и нетипично.

Другото интересно нещо, което са разбрали британските изследователи е, че 51% от жените подбират внимателно точната светлина, 47% дори обръщат внимание на ъгъла на снимане, 46 % залагат на провокативна поза, 37% дори ползват допълнителните филтри на смартфона си, а цели 33% залагат на усмивката в снимките (или странните физиономии, които можете да срещнете абсолютно навсякъде в интернет).

Според друга интересна статистика пък, столицата на Северна Ирландия – Белфаст, е призната за световната столица на селфитата, като там 84% от всички жители си правят сами снимка поне веднъж в месеца. И мъжете, и жените в Белфаст са обвзети от селфи манията, като този феномен не намалява, а дори напротив – увеличава се.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *