• врата към рая

Енох и Илия може би не са отишли в Рая, както всички си мислехме!

библияИнтересно е да надникнем в историите на Библията. Като основна изконна книга в Християнството, тя е четиво, което никога няма да спре да бъде препрочитано. Днес се появяват множество нови интерпретации и тълкувания на вече познатите ни истории. Дали това е богохулство, или просто един нов поглед, който се появява естествено с нашата еволюция и настъпването на нови времена? Всеки гледа от различен ъгъл и съди от своята камбанария. Интересно е обаче да разширяваме кръгозора си и да обогатяваме мисълта си.

Затова предлагаме нов прочит на познати истории и нови краски към фундаментални фигури. Защо не?

Много хора знаят историята от Генезис 5:24, която разказва за мистичен герой на име Енох, който се смята, че е взет от Бог. „И ние вървяхме с Бог, и повече никой не ни видя: защото Бог го взе.“ Подобна е и случката в Царе 2:11, която разказва: „И както вървяха и си говореха заедно, изведнъж огнена колесница с огнени коне кацна и Илия се изкачи нагоре към Рая.“ Повечето хора, запознати с тези истории, смятат, че и двамата мъже не са мъртви, а просто взети в Рая. За съжаление, това схващане противоречи на мислите на Бог в Йоан 3:13, които гласят, че никой човек не е отишъл в Рая преди Него.

Учените, изучаващи Библията смятат, че недоразумението идва от факта, че пространството между планетите и галактиките и онова, в което летят птиците и самолетите, се означават с един и същи термин „рай“. Според тях в Библията е добре разяснено, в две писания, че Енох не е умрял. Той е бил отнесен от Бог, тъй като е бил смирен. Някои източници обаче продължават да изразяват несигурност относно предположението, че той все пак е бил мъртъв. Трети го сравняват със случая на Езекийл, който също е бил вдигнат в небето и отнесен някъде другаде. Филип, пък бил транспортиран от приятелите си и никога не бил видян отново от място южно от Йерусалим до Азотус. Забележете приликите! Същото се случва и с Илия, макар и в доста по-драматичен вид. Въпреки че и той е вдигнат към Рая, някои просто мислят, че той е отнесен на друго място, минавайки през небето. В Царе 2:9 се споменава, че Илия ще бъде отнесен, а в Царе 2:16 ясно се казва, че Елиша, негов последовател, си мисли, че е отнесен някъде в планината и никой няма да може да го открие повече.

Според учените, най-сигурното доказателство можем да открием в Хроники 21:12-15, където виждаме, че Илия все още е на Земята няколко години, след като предполагаемо е взет в Небесното царство. Той пише писмо към Царя и оставя тълпата безмълвна.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *