Еко и биоразградими торбички – добра идея за всеки магазин

В България, освен заплануваното увеличение на цената на найлоновите торбички, рядко се забелязват други начинания за по-чиста околна среда. Почти всички големи хранителни магазини и търговци предлагат безплатни полиетиленови торбички и опаковки или такива на стойност, по-малка от определената минимална със закон.

У нас алтернативи на това положение почти няма. На пръсти се броят магазините, които са намерили решение с все по-популярните еко торбички. Те са направени по нова еко технология, която позволява на торбичката да се разпадне за около 24 месеца и се наричат полидеграленови. Най-масовите такива са с вместимост 10 кг., струват около 9 ст. и позволяват многократна употреба. Известна верига супермаркети пък предлага еко торбички под наем, които могат да бъдат върнати в магазина след използването им. Те също са за многократна употреба и са изработени от нетоксични и противоалергични материали. Продуктът, от който се произвеждат, е водоустойчив, не задържа върху себе си бактерии и неприятни миризми. Най-важното при тях е, че материалът им се рециклира. За миналата година във веригата магазини са пласирани около 1600 кг. еко торбички. С това компанията стори много за опазването на природата у нас, направи си добра реклама и си спечели нови клиенти.

Друг вид безвредни найлонови торбички са така наречените биоразградими, които на външен вид са същите като обикновените полиетиленови. Тяхната материя обаче е съставена от нишесте, целулоза, глицерин и някои други органични материали. Тези продукти правят биоразградимите торбички абсолютно усвояеми от природата, защото се разпадат сравнително бързо до големината на молекула. Те са сертифицирани по ISO, което доказва, че се разлагат в присъствието на кислород. Полиетиленът в тях е с най-малко процентно съдържание – максимум 10%.

Съществува и друг материал, който се разпада за 77 дни от датата, на която попадне в сметището. Той е компостируем и сертифициран в най-високия клас. В структурата му има нишесте, целулоза, лигнин и глицерин и е на 100% природоразградим.

Сподели статията

За Автора: mariak

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *