• Почивка около София

Еднодневна почивка около София? Мисията възможна!

Времето неусетно се затопли и все повече ни влече навън. Обикновено първият избор е някой от градските паркове, които често-често посещаваме, така че са ни омръзнали.

А и като че ли след зимата всички избират този най-лесен вариант и алеите и пейките са пренаселени – вместо да си отпочине, човек се уморява още повече от шума. Ще се учудите колко спокойни и приятни места за разходка има около София.

Ето и нашите предложения:

  • Витоша. Тук възможностите са неограничени. Можете да изберете между покоряването на Черни връх (стига атмосферните условия да го позволяват), Златните мостове, хижа Алеко, Драгалевския манастир, Дендрариума, Княжево… Добър вариант е също еко пътеката, която свързва с. Железница и с. Бистрица – теренът е подходящ и за деца, сенчицата е шарена, почти няма наклон, но пък има масички и пейчици, дървени табелки с мъдри мисли, а също и полянки наоколо.
  • Клисурският манастир „Света Петка” – намира се след град Банкя. Местните хора с радост ще ви упътят. Мястото е добре поддържано, много спокойно, а непосредствено срещу него има поляна, подходяща за пикник. На връщане можете да се разходите и в парка на Банкя – също приятна дестинация за разходка и отмора.
  • с. Горна Малина – хидропарк „Вятърните мелници” – на двайсетина километра от столицата. Има подходящи атракциони за малки и големи, можете да се разходите около езерото, да ловите риба или да се потопите в басейна. Мястото е много подходящо за семейства с малки деца, тъй като има обособен детски кът с аниматори. Недостатък е, че входът, както и всички забавления, са платени.
  • Панчаревското езеро – софийското море! На една ръка разстояние, стига да се примирите с факта, че доста хора го предпочитат за съботно-неделна разходка. Препоръчваме ви обиколка на езерото по обновената алея, която започва от стената и се вие през гората.
  • Лозенския или Германския манастир. Която и дестинация да изберете, няма да сбъркате! Непременно си вземете сандвичи, одеяло и федербал – можете да изкарате цял ден на шарена сянка по полянките наоколо.
  • „Небесните пасбища” до с. Осиковица – мястото е частно, но собствениците допускат всеки, който иска да се поразходи. Заобиколено е от гора, облагородено, с парк, параклис и различни стопански постройки. Можете да си поприказвате със собственика –  д-р Васил Ангелов, наследник на стар местен род, но дори и да не го срещнете наоколо, ще усетите неповторимата атмосфера на замисъла му – да пресъздаде вечната борба между доброто и злото чрез изразните средства на природата и занаятите.

 

Сподели статията

За Автора: mariak

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *