• Умен човек

Доказано! Умните хора спят по-малко!

Сънят е една много голяма и много мистериозна част от човешкият живот. Има най-различни изследвания за това, какво се случва докато спим, но повечето от тях не са категорични и тази материя си остава обвита в загадка. Последните проучвания обаче сочат, че гениите спят по-малко от останалите хора, като в това има известна доза логика, тъй като те имат повече време да бъдат активни и да развиват своите идеи.

Наполеон Бонапарт, който е един от най-известните и доказани пълководци е спял по едва 3-4 часа на денонощие. На Лев Толстой пък са му били необходими 5-6 часа сън, като Томас Едисон също е спял долу-горе толкова. Факт е, че Едисон е измислил електрическата крушка след свой сън, Алберт Айнщайн също е видял връзка между пространство и време след кошмар. Нилс Бор пък е разгадал моделът на атома отново на сън, а законът за индукцията на Карл Гаус също е измислен след подобен сън.

Факт е също така, че въпросните хора, които се смятат за гении и спят по-малко от нормалното, умират доста по-рано и по-точно около 1.5 пъти по-рано от тези, които спят повече. Изключение правят Айнщайн и американският президент Джон Кенеди, които обичали да поспиват повечко, а дори при Кенеди, следобедната дрямка е била закон.

Умно дете

По-малко сън, повече свежи идеи?

По принцип се приема, че човек трябва да спи около 7-8 часа на денонощие, като реално това е една трета от живота ни. Сънят продължава едва няколко секунди, но се възприема от мозъка като доста по-дълъг и се дели на 2 основни фази – фаза на бързи движения на очите и фаза на бавни движения на очите. Смята се, че при първата фаза виждаме различни неща докато спим и именно за това се получава рефлекса да си движим очите. Учените съветват, всеки път след като се събудим да си записваме сънищата, тъй като те често водят към велики идеи и дори ни предсказват бъдещето.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *