• Бира

Доказано: Бирата бори Алцхаймер и Паркинсон!

полезна ли е бирата

Кои са полезните съставки на бирата

Полезна ли е бирата?

Любителите на бирата могат да се радват безкрайно много! Съставка в тази божествена напитка може да помогне за защитата на мозъчните клетки срещу определен тип щети, които водят до неврогенеративни проблеми като деменция и Паркинсон. Разбира се, не трябва да следвате принципа на Мечо Пух и постоянно да се наливате с бира. Ясно е едно! Учените трябва да изследват напълно тази съставка, защото тя е един от потенциалните кандидати за решението на много проблеми с едни от най-коварните болести.

Става на въпрос за съставката ксантохумол, която както казахме е активна съставка на бирата. Тя е от семейството на флавоноидите – метаболити, които се срещат в различни растения и обикновено отговарят за техния цвят. В последните години интересът към подобни вещества е огромен. Те се срещата в червеното вино, шоколада, та вече и в бирата!

Също така е ясно и, че могат да допринесат положително за развитието на нашия организъм, ако успеем да си набавим достатъчно количество. Това едва ли е възможно да стане с ядене, но е една добра отправна точка. Някои изследвания сочат, че флавоноидите могат да имат връзка с болестите на сърцето, инфекциите и дори рака.

Една от характеристиките на флавоноидите е, че са потентни антиоксиданти. Нормалният аеробичен метаболизъм произвежда различни молекули, които съдържат кислород. Тези молекули имат важна роля в клетките на тялото, но при прекалено голямо присъствие могат да навредят на нервите ни. Науката ги нарича ROS. Когато в тялото ни има свръхпроизводство на ROS, това може да доведе до повреда в антиоксидантните системи на тялото, нарушаване на работата на молекули в клетката като ДНК или белтъчини.

Тези ROS гадинки са най-активни в мозъка и и се смята, че именно те могат да повлияят развитието на Алцхаймер или Паркинсон. Ксантохумолът е добър антиоксидант и най-вероятно ще може да неутрализира вредните влияния в мозъка. Дали това е възможно? Струва си да пийнем една биричка!

Учени са направили експеримент с веществото! Обработили са неврони на мишки с него и след това са ги подлагали на влиянието на ROS. Това намалило щетите на вредителите и дори задействало някои защитни гени, които защитават клетките от рак и други стресови състояния.

Определено трябва да се направят още проучвания по въпроса, но най-вероятно действието на веществото ще бъде доказано. Ако това се случи, ние ще имаме възможност да се борим с много дегенеративни болести. Най-вероятно това ще стане с разработката на лекарства, които съдържат ксантохумол. Въпреки всичко, накарайте жена ви да прочете това, за да не ви спира повече да си купувате така вкусната биричка. Важното е да не прекалявате с количествата!

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *