• изморен човек

Грешният избор на работа може да ни разболее от рак?

избор на работаУчените са установили връзка между три фактора – работа, хормони и рак. Неподходящата работа повишава нивата на естроген и тестостерон в организма, а това от своя страна, става един от първопричинителите на рак. До това заключение стигнали изследователите от университета Помпеу Фабра в Барселона.

Учените стигнали до този извод, след проведени експерименти с участието на две групи участници: първата 75 души, които работили нощна смяна, а втората 42-ма, които работели в обикновена сфера на работа – през деня. Всички участници в изследването били на възраст между 22 и 64 години. Както и всеки един от тях, работел в различна сфера и се занимавал с различна дейност.

Изследователите проследили нивото на хормоните на участниците в експеримента. Това били серия от тестове, в продължение на няколко години и установили, че тези които са работили през нощта, имали завишени стойности на прогестерон и андроген, в сравнение с другите хора. Като по-високите нива на половите хормони в „неподходящо“ време, биха могли да доведат до повишен риск от рак, отбелязват в резултатите от проучването, публикувани в „The Express Tribune“.

„Открихме повишени нива на андроген и прогестерон, както и изместване във времето на пиковото производство на андроген при работещите през нощта, в сравнение с тези, които работеха през деня“ се споменава в доклада и резултатите от проучването.

При работещите през нощта са установени значително високи нива на половите хормони в „грешното време“, като например пик на тестостерона между 10 и 14 часа, вместо между 6 и 10 часа сутринта.

Миналата година, учените от университета на Сърди, установиха, че работата през нощта води до разграждането на биологичния часовник, което пък води до по-нататъшни нарушения в механизма на ДНК. 97% от гените, се отклоняват от нормалния ритъм на работа. Това обяснява защо хората се чувстват уморени и отслабнали, като след дълъг полет, след работата през нощта. Тялото е в пълен хаос, което се дължи на проблеми в клетъчното ниво и ДНК-то.

Подобни открития:
Учените са открили тайната на дълголетието: ядене в продължение на часове, сън – по всяко едно време. Когато стане въпрос за „биологичен часовник“, повечето хора смятат, че това са фазите на сънят – „сън-събуждане“, ала това не е така. Биологичният часовник е свързан с от най-важните умения на организма, при които тялото ни се държи в добро здраве, запазвайки максимално дълго младежкия вид. Това се дължи именно на цялата ни система от гени и протеини в организма. През деня се осъществява засилена циркулация на кръвта, което регулира различни функции на тялото ни като: телесна температура, правилен метаболизъм, сърдечен ритъм и др. Този дневен режим, позволява на нашето тяло да извърши съвсем „безопасно“ повечето функции, от друга страна това спомага за свикването на организма към съответната среда.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *