Баб ал Киама – легендарният мюсюлмански паметник

По света има много легендарни и религиозни места, като в този материал ще ви разкажем за Баб ал Киама или легендарният паметник на мюсюлманската част от света. Самото име Баб ал Киама преведено на български означава „Врата към Съдния ден“, като този древен паметник е създаден преди повече от 1 000 години и съвсем наскоро бе открит от археолози, като това се превърна в истинска сензация както за откривателите, така и за нормалните хора.

Баб ал Киама се намира в Дагестан и по-точно в град Дербент. Интересното е, че този паметник няма подобен аналог в целият свят и именно за това буди сериозен интерес. Арабите са смятали, че вратата към Съдния ден е давала възможност на хората да комуникират с техният бог Аллах. Както може би се сещате, паметникът е бил използван за различни ритуали, като хората са пишели молитвите си на малки листчета и след това са ги поставяли в промеждутъците между камъните.

Като цяло Дербент е един от най-старите градове в целият свят, като още преди 5 000 години е бил важен център за пътя на коприната. За самият паметник се знае от много време, като дори има и карти, описващи неговото местонахождение, но изненадващо той бе открит наскоро.

Древните мюсюлмани са вярвали, че ако застанеш достатъчно близо до Баб ал Киама, можеш да чуеш гласа на Аллах и са вярвали, че Бог чува техните молитви. Суфистите, които са едно доста специфично и митично мюсюлманско общество са твърдели, че чуват думите на Аллах чрез Баб ал Киама, но дали това е така, ние не можем да определим.

Молитва

Молитва

Около самият паметник са открити много древни предмети и артефакти, което доказва, че той се е радвал на голяма популярност и много хора са споделяли молитвите си там. Ако случайно имате път към Каспийско море и Дагестан, то със сигурност трябва да посетите Дербент и да почувствате енергията на Баб ал Киама.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *