• Апокалипсис

Астероид ще удари Марс в края на годината?

Сигурно всички помните кометата 2012 DA14, която премина изключително близко до Земята и имаше голяма вероятност да ни удари, дори при най-малкото отклонение от траекторията си.

Тогава всички си отдъхнахме, тъй като нашият свят не е подготвен за нещо подобно, а сега стана ясно, че друга планета от нашата Слънчева система е застрашена от същото.

Учени от обсерваторията в Сайдинг Спринг, Австралия са открили, че голям астероид с наименование C/2013 A1 (Siding Spring) ще мине много близо до Марс и има голяма вероятност да се стигне до сблъсък с „червената планета“. Австралийските изследователи са установили, че това събитие ще се случи към края на тази година и по-точно 19-и октомври.

Изчисленията сочат, че C/2013 A1 ще премине на едва 105 000 километра от центъра на Марс, което е 0.0007 астрономически единици и е на практика нищожно разстояние. Не е изключен и сблъсък с „червената планета“, тъй като орбитата на кометата е ретроградна, а евентуален сблъсък с Марс може да доведе до сериозни проблеми и на Земята.

Марс

Комета може да удари Марс?

Предполага се, че ядрото на кометата е с размер от 50 км. в диаметър и при сблъсък ще се образува кратер с диаметър 500 км. и ще се произведе енергия в размер на 20 мегатона. Сами можете да си направите сметка за какъв сблъсък става въпрос в случая и до какви последствия може да доведе той.

Един евентуален сблъсък ще повлияе и на амбициозният проект Mars One, който трябва да изпрати първите заселници на Марс, през 2025-а година. Все пак учените уточняват, че това са само прогнози на този етап и няма място за излишна паника, но винаги е добре да сме подготвени за най-лошото.

Допълнение (ноември 2014 г.): Кометата премина много близо до Марс на 19 октомври 2014 г., но за щастие до сблъсък не се стигна.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *